Loading cart contents...
View Cart Checkout
Cart subtotal:

Συχνές Ερωτήσεις για την επιλογή σωστού στρώματος

Πως να επιλέξετε το καινούριο σας στρώμα …

Επιλογή Στρώματος

Στρώματα με κανονικά (συνδεδεμένα) ελατήρια: Τα συγκεκριμένα στρώματα είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο που τα ελατήρια τους είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με συνεχές ατσάλινο σύρμα σε σπείρες. Περιμετρικά τα ελατήρια αυτά συνήθως ενισχύονται με ατσάλινο πλαίσιο (λαμάκι) και τσέρκια. Συνήθως τα συγκεκριμένα στρώματα χαρακτηρίζονται από πολύ σκληρά έως ημίσκληρα

Τί διάρκεια ζωής έχει ένα στρώμα?

Η διάρκεια ζωής ενός στρώματος εξαρτάται από τη χρήση του (π.χ διαφορετική χρήση έχει ένα στρώμα φιλοξενίας από το στρώμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά). Επίσης για τη διάρκεια ζωής παίζουν ρόλο και η ποιότητα των υλικών (π.χ υπάρχουν διαφορετικές πυκνότητες και σκληρότητες σε ελατήρια και υλικά ανατομίας). Γενικά ο μέσος όρος καλής λειτουργίας ενός στρώματος κυμαίνεται από 7-10 έτη. Η εταιρεία μας χρησιμοποιεί υλικά πιστοποιημένα για την αντοχή τους που ελέγχονται καθημερινά για την ποιοτική τους λειτουργία. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα προσφέρουμε γραπτή εγγύηση για την αντοχή και την καλή λειτουργία του στρώματος, για τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί καθώς επίσης και αναλυτικές οδηγίες για την προστασία και συντήρηση του στρώματος.

Στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια

Τα συγκεκριμένα στρώματα έχουν διαφορετική φιλοσοφία κατασκευής. Το κάθε ελατήριο έχει τη δική του θέση και λειτουργεί ανεξάρτητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η ίδια άισθηση από την άκρη έως το κέντρο του στρώματος και δεν υπάρχει καμία αλλοίωση της αίσθησης. Ακόμη, όταν κοιμούνται δύο άτομα πάνω στο ίδιο στρώμα, τα ανεξάρτητα ελατήρια έχουν την τάση να απορροφούν τους κραδασμούς της κίνησης έτσι ώστε να μην ενοχλέι ο ένας τον άλλον. Η λύση των ανεξάρτητων ελατηρίων είναι πραγματικά ότι καλύτερο και δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για έναν ευχάριστο και ξεκούραστο ύπνο. Το γεγονός ότι τα ανατομικά στρώματα κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από τέτοια ελατήρια τα κατατάσει αυτόματα σαν πρώτη επιλογή στο να επιλέξετε να επενδύσετε τα χρήματα σας σε ένα τέτοιο στρώμα.

Στρώματα χωρίς ελατήρια

Σαν τεχνολογία τα στρώματα χωρίς ελατήρια έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια. Γενικά έχουν μια ιδιαίτερη αίσθηση που άλλοι λατρεύουν και δεν θέλουν καθόλου. Αυτή τη στιγμή τα πιο ολοκληρωμένα και πιο άνετα στρώματα χωρίς ελατήρια είναι εκείνα που είναι κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από λάτεξ με τη μέθοδο Talalay.

Ποιους κινδύνους ενέχει η επιλογή ενός λάθος στρώματος ?

Ένα στρώμα που δε στηρίζει σωστά (είναι πολύ μαλακό και «βουλιάζει») ή πιέζει πολύ (πολύ σκληρό) μπορεί να προκαλέσει σκελετικούς πόνους, μυϊκούς πόνους και ο χρήστης να μην ξεκουράζεται και να μην έχει καλή ποιότητα ύπνου.
Όταν τα υλικά του στρώματος είναι κακής ποιότητας μπορεί να ευνοούν αλλεργίες.
Η βιαστική αγορά και η τιμή ως πρώτο κριτήριο, δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι για την υγεία και την άνεση μας.

Πως θα πάρετε τις διαστάσεις για ένα καινούργιο στρώμα?

Όλα μας τα στρώματα παράγονται κατά παραγγελία σας ακριβώς στις διαστάσεις που σας εξυπηρετούν. Λόγω εφαρμογής των υλικών υπάρχει η πιθανότητα απόκλισης + -1cm.
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
Χρησιμοποιήστε μεταλλικό ή ξύλινο μέτρο και όχι μεζούρα
Μετρήστε το εσωτερικό του κρεβατιού και όχι το παλιό σας στρώμα.
Το πλάτος του από την μία πλαϊνή τραβέρσα στην άλλη.
Το μήκος του από το κεφαλάρι ως το ποδαρικό.
Το βάθος που βρίσκεται η επιφάνεια που θα πατήσει το στρώμα (τελάρο ή σανίδες).

Τι σημαίνει «ανατομικό» και τι «ορθοπεδικό» στρώμα?

Οι όροι «ανατομικό» ή «ορθοπεδικό» στρώμα χρησιμοποιούνται από όλες σχεδόν τις εταιρείες για διαφορετικά κάθε φορά στρώματα, αλλά συνήθως σημαίνουν ότι το στρώμα έχει καλές στηρικτικές ιδιότητες. Και στις δυο περιπτώσεις ο ρόλος του σωστού στρώματος, είναι να πληροί τους κανόνες υγιεινής και της σωστής στήριξης ώστε να προσφέρει τις απαραίτητες συνθήκες για έναν καλό ύπνο.

Από ποια μέρη αποτελείται ένα στρώμα και τι εξυπηρετούν?

Τα τμήματα του στρώματος γενικά είναι:
Ο «σκελετός» που έχει το στηρικτικό ρόλο (ελατήρια, πλέγμα ή άλλο υλικό). Η στηρικτική στιβάδα συνήθως καλύπτεται από κάποιο υλικό (πχ κοκκοφοίνικα) ώστε τα ελατήρια να μην έρχονται σε επαφή με τη μαλακή επίστρωση.
Το «γέμισμα», εξωτερικά του σκελετού, που είναι υπεύθυνο για την άνεση και για το πόσο μαλακό είναι το στρώμα. Συνήθως αποτελείται από αφρό πολυουρεθάνης, πολυεστέρα ή βαμβακερές ίνες (επίσης μετάξι, πούπουλα χήνας κ.α.).
Το εξωτερικό κάλυμμα του στρώματος από συνθετικό καλής ποιότητας ύφασμα, γερά συνδεδεμένο (συνήθως ραμμένο) με το κάτω από αυτό υλικό, ώστε να είναι σταθερό.
Πάνω από το στρώμα μπορεί να τοποθετηθεί επίστρωμα, συνήθως από αφρώδες υλικό.

Ποια είδη στρώματος υπάρχουν και σε τι διαφοροποιούνται?

Υπάρχουν διάφορα είδη στρωμάτων από διάφορα υλικά (ακόμα και με αέρα ή νερό).
Άλλα που είναι φτιαγμένα από αφρό φυσικού λάτεξ ή από ένα είδος συνθετικού αφρού που έχει «μνήμη». Το υλικό αυτό, στα σημεία που έρχεται σε επαφή με τη θερμότητα του σώματος παραμορφώνεται ανάλογα με την πίεση που δέχεται και κατά κάποιο τρόπο προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος. Έτσι ελαχιστοποιείται η πίεση και βελτιώνεται η στήριξη και η άνεση. Υπάρχουν επίσης στρώματα που δεν περιέχουν μεταλλικά μέρη, αλλά το στηρικτικό τμήμα αποτελείται και αυτό από αφρώδες υλικό, αλλά μεγαλύτερης σκληρότητας.

Το παιδικό στρώμα ποιες επιπλέον προδιαγραφές πρέπει να τηρεί?

Τις αντίστοιχες με αυτές των ενηλίκων ως προς τη δυνατότητα στήριξης και την ποιότητα των υλικών. Τα στρώματα που χρησιμοποιούνται για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά πρέπει να είναι σχετικά σκληρά και να μη βουλιάζουν. Επίσης, όλα τα αντικείμενα, παιχνίδια κτλ καθώς και τα πολλά μαξιλάρια ή σκεπάσματα πρέπει να απομακρύνονται από την κούνια όταν το μωρό κοιμάται.

Ποια είναι η σωστή συντήρηση του στρώματος και πότε να αλλάζεται?

Τα περισσότερα συμβατικά στρώματα πρέπει ν’ αλλάζονται κάθε 10 χρόνια, κυρίως για λόγους υγιεινής. Οι λόγοι που θα μας οδηγήσουν ν’ αλλάξουμε στρώμα πριν τη δεκαετία, είναι το παλιό να έχει φθαρεί (σκισίματα, βαθουλώματα κτλ) ή να μην είναι πια άνετος ο ύπνος μας (να ξυπνάμε κουρασμένοι ή με μυϊκούς πόνους).
Για να διατηρήσουμε σε καλύτερη κατάσταση το στρώμα μας πρέπει να του αλλάζουμε προσανατολισμό (πάνω-κάτω και κεφάλι- πόδια) ανά 3μηνο περίπου, ώστε το στρώμα να φθείρεται ομοιόμορφα.
Πρέπει να χρησιμοποιούμε προστατευτικό κάλυμμα στρώματος το οποίο να πλένουμε συχνά. Χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα για ν’ απομακρύνουμε τη σκόνη από το στρώμα μας, και αποφεύγουμε την υγρασία.
Φροντίζουμε να το αερίζουμε συχνά αφαιρώντας όλα τα σκεπάσματα, ώστε να στεγνώνει καλά. Καλύτερο αερισμό πετυχαίνουμε με ένα υπόστρωμα με γρίλιες, και όχι συμπαγές.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ σανίδες ή κόντρα πλακέ κάτω από ένα στρώμα που έχει χάσει τη φόρμα του. Δεν διπλώνουμε το στρώμα και δεν το χρησιμοποιούμε σαν «τραμπολίνο».

Ποιοι μύθοι υπάρχουν για τα στρώματα και τι τελικά ισχύει?

Ο μεγαλύτερος μύθος που υπάρχει για τα στρώματα είναι ότι για τα μυοσκελετικά προβλήματα είναι ιδανικό ένα σκληρό στρώμα. Το κατάλληλο στρώμα είναι αυτό που στηρίζει σωστά, ενώ είναι ταυτόχρονα άνετο.

Σε ειδικές περιπτώσεις πχ κατάκοιτα άτομα, ποια είναι τα κριτήρια επιλογής στρώματος?

Τα άτομα που έχουν μειωμένη κινητικότητα ή και αισθητικότητα πρέπει να έχουν στρώματα που εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή κατανομή της πίεσης που ασκείται σε όλη την επιφάνεια του σώματος. Υπάρχουν ειδικά αεροστρώματα που τοποθετούνται πάνω από ένα συμβατικό στρώμα και έχουν μηχανισμό που «φουσκώνει» και «ξεφουσκώνει» ρυθμικά το στρώμα, ώστε να μην έχουμε μεγάλη πίεση συνεχώς στα ίδια σημεία. Αυτό σε συνδυασμό με τις ανά 2 ώρες τουλάχιστον αλλαγές θέσης, προστατεύουν από τη δημιουργία ελκών κατακλίσεως.
Τα στρώματα από λάτεξ ή ειδικό αφρό «μνήμης» είναι πιο κατάλληλα για άτομα που δεν έχουν τόση κινητική δυσκολία ώστε να χρειάζονται ειδικά στρώματα κατακλίσεως.
Τα αλλεργικά άτομα μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικά καλύμματα που εμποδίζουν τη συσσώρευση μικροοργανισμών και σωματιδίων σκόνης στο στρώμα και το μαξιλάρι τους.is text.