Αποφάσισε ποιο στρώμα να διαλέξεις για το κρεβάτι σου.

Το τί φοράς όταν κοιμάσαι, η θερμοκρασία που έχεις στην κρεβατοκάμαρα σου, πόσο ροχαλίζει ο/η σύντροφος σου ή ακόμα και αν χρησιμοποιείς ηλεκτρονικές συσκευές, παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο καλά κοιμάσαι το βράδυ. Το θέμα είναι ότι ίσως χάνεις το δάσος γιατί το πρώτο πράγμα που πρέπει να σου έρχεται στο μυαλό εάν δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ είναι το στρώμα σου. Η αλήθεια είναι ότι το αν θα ξυπνάς ξεκούραστος και με την ενέργεια σου στα ύψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του στρώματος σου αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Αποχωρίζοντας το παλιό σου στρώμα

Εάν το στρώμα σου είναι πάνω από επτά χρονών, τότε είναι καλό να τσεκάρεις εάν σου δίνει την απαραίτητη άνεση και στήριξη που χρειάζεσαι για έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο. Ένα καλό στρώμα θα πρέπει να ανακουφίζει την πίεση των συνδέσμων που έχουμε στο σώμα μας (και φυσικά να μην προκαλεί πόνο). Όσο παλαιώνουν τα στρώματα. αρχίζουν να χάνουν αυτή την παραπάνω ιδιότητα και σταδιακά η ποιότητα του ύπνου μας φθίνει.Αυτό συμβαίνει τόσο αργά και σταδιακά που μπορεί και να μην το καταλάβει κάποιος ότι συμβαίνει. Ίσως χρειαστεί να κάνεις και λίγο τον Ντετεκτιβ ενώνοντας τα κομμάτια του παζλ. Μπορεί οι γοφοί σου να αρχίσουν να πονάνε ή να μην μπορείς να βολευτείς το βράδυ ή ακόμα και να ξυπνάς τόσο κουρασμένος σαν να μην έχεις κοιμηθεί καθόλου. Αυτά όλα μαζί με τον παράγοντα ότι το στρώμα σου είναι επτά ετών και παραπάνω θα πρέπει να σε βάζουν στη διαδικασία να ψάξεις καινούριο στρώμα. Ο πόνος στη μέση είναι ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια του ότι το υπάρχον στρώμα σου οδεύει κατευθείαν προς την απόσυρση.

Ψάχνοντας τον αντικαταστάτη που θα δώσει νέα πνοή στον ύπνο σου

Όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσεις το στρώμα σου, θα πρέπει να ξέρεις που αλλά κυρίως τι να ψάξεις . Υπάρχει τεράστια ποικιλία στρωμάτων και με πολλές επιλογές όσον αφορά το μπάτζετ, τα υλικά κατασκευής και η τεχνολογία κατασκευής τους. Θυμήσου όμως ότι να επιλέξεις στρώμα είναι καθαρά υποκειμενικό και θα πρέπει να ικανοποιεί κυρίως εσένα. Μόνο εσύ θα ξέρεις τι στρώμα σου ταιριάζει. Καλό θα ήταν να ξεκινήσεις να δοκιμάζεις ώστε να φιλτράρεις και να μειώσεις τις επιλογές σου σύμφωνα με τα κριτήρια που σου ταιριάζουν.

Στρώματα με  ελατήρια

Τα στρώματα με  ελατήρια περιέχουν ατσάλινο σύρμα για στήριξη. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ελατηρίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνα που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους σε μια ενιαία κατασκευή αλλά και τα ανεξάρτητα ελατήρια που είναι ντυμένα και λειτουργούν μεμονωμένα. Το σχήμα, το σχέδιο, η σκληρότητα του σύρματος, ο αριθμός των ελατηρίων σε ένα στρώμα μπορεί να ποικίλει. Ο πυρήνας των ελατηρίων καλύπτεται και πλαισιώνεται με άλλα υλικά, αφρώδη,κετσέ,κοκοφοίνικα κ.α. Αυτό όμως που πρέπει να έχετε κατά νου κυρίως είναι πως όσο περισσότερα τα ελατήρια, τότε τόσο το καλύτερο.

Στρώματα με ανώστρωμα

Τα στρώματα αυτά διαθέτουν μια έξτρα στρώση υλικών με ραμμένο κάλυμα στο πάνω μέρος τους (φανταστείτε ένα στρώμα και ένα πιο λεπτό στρώμα από πάνω). Αυτή η έξτρα στρώση μπορεί να είναι από αφρώδη υλικά, λάτεξ ή ακόμα και από ινώδη υλικά όπως microfiber, μαλλί ή βαμβάκι.

Στρώματα με Memory Foam

To Memory Foam (viscoelastic) χρησιμοποιείται στα στρώματα στις ανώτερες τους στρώσεις και ο σκοπός του είναι να διαβάζει το σώμα μας και να δημιουργεί το αποτύπωμα του ώστε να μας παρέχει απόλυτη άνεση και στήριξη όπου ακριβώς τη χρειαζόμαστε.

Στρώματα με Latex

Τα στρώματα με Latex είναι στρώματα χωρίς ελατήρια που στηρίζουν το σώμα μας με έναν πιο φυσικό τρόπο. Υπάρχουν δύο κατηγορίες εκείνες που κατασκευάζονται από φυσικά υλικά (χυμός δέντρου ΕΜΒΕΑ) και εκείνα που κατασκευάζονται με συνθετικά υλικά και προσμίξεις.