Οι  περισσότεροι από εμάς καλούμαστε καθημερινά να αποφασίσουμε για κάποια αγορά προϊόντος που θέλουμε να κάνουμε, έτσι ίσως σκεφτόμαστε πως το να αγοράσουμε ένα στρώμα είναι ακόμα μια τέτοια απλή απόφαση.

Παρόλα αυτά, όταν έρθει ο καιρός, είναι κάπως δύσκολο να αποχωριστούμε το στρώμα μας. Μπορείτε να το πείτε άγχος αποχωρισμού ή βλαβερή συνήθεια που έγινε λατρεία, αλλά οι περισσότεροι από εμάς αγνοούν τα σημάδια ότι το παλιό μας στρώμα “πεθαίνει” και θέλει επιτέλους αλλαγή.

Όταν πάρουμε λοιπόν την απόφαση να προχωρήσουμε στην αγορά νέου στρώματος, καταλήγουμε να μην έχουμε κάνει σωστή προετοιμασία ερευνώντας και δοκιμάζοντας (ξαπλώνοντας). Στο τέλος επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι στρωμάτων, μπορεί απλά να καταλήξουμε αγοράζοντας το πιο ακριβό στρώμα επειδή απλά έχει υψηλή τιμή και λογικά θα είναι καλό, αλλά ίσως να μην μας ταιριάζει και να μην μας βολεύει καθόλου.

Για να διαβεβαιώσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και σε εμάς, καλό θα είναι να κοιτάξουμε μερικούς παράγοντες-σημάδια που μας δείχνουν ότι πλησιάζει το τέλος της καριέρας της αγαπημένου σας παλιού στρώματος.

 

1.  Ηλικία

Πόσο καιρό έχετε το στρώμα σας; Όπως και κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές έτσι και το στρώμα μας θα πρέπει να το αλλάζουμε κάθε 8-10 χρόνια. Αυτό ίσως αποτελεί σοκ για εσάς που ίσως αγοράσατε ένα στρώμα που έχει 20 χρόνια εγγύηση, αλλά δυστυχώς οι μεγάλες εγγυήσεις δεν καλύπτουν αλλά ούτε εγγυούνται την αναπαυτικότητα των στρωμάτων μετά από χρόνια. Το μόνο που καλύπτουν είναι τεχνικές λεπτομέρειες όπως π.χ. ελαττωματικά ελατήρια.

Έτσι λοιπόν εάν το στρώμα σας είναι πάνω από 8 χρονών ίσως είναι η ώρα να κάνετε μια έρευνα αγοράς.

2. Ξυπνάτε κουρασμένοι

Τα πράγματα είναι απλά. Κοιμόμαστε για να ξεκουραζόμαστε. Εάν ξυπνάτε το πρωί και νιώθετε κουρασμένοι  τότε είναι ένα σημάδι ότι το στρώμα σας δεν είναι τόσο αναπαυτικό όσο κάποτε. Με τον καιρό ένα στρώμα χάνει τις αρχικές ιδιότητες λόγω της καθημερινής χρήσης και γίνεται λιγότερο ελαστικό και λιγότερο αναπαυτικό, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πόνους, αίσθηση απώλειας βολέματος αλλά και πόνους στη μέση.

3. Αυτά είναι καρούμπαλα

Είναι πολύ κοινό να αγνοούμε αλλαγές που γίνονται στην κυριολεξία κάτω από τη μύτη μας, γι αυτό την επόμενη φορά που θα αλλάξετε σεντόνια, κάντε έναν έλεγχο στην επιφάνεια του στρώματος σας. Εάν δείτε εξογκώματα ή να έχει “σακουλιάσει” το στρώμα σε συγκεκριμένα σημεία τότε το πολύτιμο στρώμα σας έχει αρχίσει να παραδίδει πνεύμα και δεν θα μπορεί να στηρίζει το σώμα σας για πολύ ακόμα.

4. Περίεργοι ήχοι

Εάν  το στρώμα σας βγάζει περίεργους ήχους όπως τρίξιμο όταν αλλάζετε πλευρό τότε είναι δεδομένο ότι ο ύπνος σας απειλείται. Αυτό μπορεί να συμβεί στα στρώματα με ελατήρια καθώς με τον καιρό φθείρονται και χάνουν την αρχική ελαστική επαναφορά που έχουν. Έτσι λοιπόν τεντώστε αυτιά και πράξτε αναλόγως!

5. Αίσθηση αιώρας

Εάν δεν υπάρχει μια ευδιάκριτη κλίση σακουλιάσματος στην επιφάνεια αλλά μόλις ξαπλώνετε σας δίνει την αίσθηση ότι ξαπλώσατε σε αιώρα, τότε πολύ πιθανό να έχει σταματήσει να υποστηρίζει καλά ο πυρήνας του στρώματος το σώμα σας. Η δουλειά του στρώματος έιναι να σπρώχνει προς τα πάνω με επαναφορά το σώμα μας κάθε φορά που δέχεται πίεση έτσι ώστε να μας κρατάει σε μια σωστή θέση όλο το βράδυ. Εάν δεν γίνεται αυτό τότε η ώρα της αλλαγής είναι πολύ κοντά.

6. Σεισμός;

Εάν σε κάθε κίνηση που κάνει ο σύντροφος σας και αλλαγή θέσης που κάνετε εσείς το στρώμα σας μοιάζει σαν ακυβέρνητο καράβι σε φουρτούνα τότε αυτό σημαίνει ότι κάθε ιδιότητα απορρόφησης κραδασμών και στήριξης έχει πάψει να υφίσταται. Με εξαίρεση φυσικά τα στρώματα Memory foam ή γενικότερα τα στρώματα χωρίς ελατήρια. Όλα τα υπόλοιπα στρώματα με ελατήρια θα έχουν τέτοια συμπεριφορά σε βάθος χρόνου.

 

Δείτε τα σημάδια και διαβάστε τα πριν να είναι αργά. Έτσι ώστε να προγραμματίσετε εγκαίρως την αγορά αλλά και την έρευνα για το νέο σας στρώμα.